Błonnik pokarmowy jest szczególnym elementem zbilansowanej diety. W przeciwieństwie do witamin, minerałów i makroelementów nie jest ani trawiony, ani wchłaniany. Składa się z nietrawionych elementów tworzących ściany komórkowe roślin i jest usuwany z ciała w niezmienionej formie. Chociaż błonnik spożywczy nie posiada żadnej wartości odżywczej, to ma ogromny wpływ na przebieg procesów trawiennych. Hamuje wchłanianie się cholesterolu, spowalnia i usprawnia procesy trawienne, a także zmniejsza poziom glukozy we krwi. Ponieważ zapobiega skokom poziomu cukru, budzi duże zainteresowanie wśród cukrzyków. Błonnik spożywczy można nabyć pod postacią wyizolowanego ekstraktu, który można dodawać do posiłków albo spożywać samodzielnie, a można tez dostarczać go wraz z pożywieniem. Znajdziemy go w produktach roślinnych; szczególnie dużo zawierają go rośliny strączkowe, takie jak soczewica albo fasola. Jest też obecny w kaszach i ziarnach.